Forfriskende

Vandrer over svidde sletter med stikkende gress og kvister. Her og der tråkker en over tørre maisbelger, gjenglemte spor av forrige avling. Spredt i landskapet står betryggende kyr og tygger sløvt på kvist-kvast og i ny og ne møter en en stolt hest . Med et buenas tardes passerer trælete, beinsterke kvinner oss. Støtt på hodet står vaskefat plantet, og diltende etter kommer en nysgjerrig ungeflokk. I det fjerne skimtes høydedrag der geriljaen i sin tid opererte og gjemte seg. Ved siden av tråkket ligger fire hauger med gråstein nøysomt oppstablet. 4 mennesker drept av luftbårne djevler med maskingevær "Made in USA" en ganske vanlig dag under borgerkrigen.

Bratt stuper stien mot elven. Mellom busker og trær snirkler den seg. Under et grønt teppe skimtes blinkende, friske kulper. Ikke en person i syne. Klokken er 17. Kvinnene er ferdige med vasken, bønnene putrer allerede overvarmen. Middagen må stå på bordet når far kommer hjem.

Usjenert lar vi klærne falle og heller grådig vannet over oss med de medbragte vaskefatene. Avkjølende kaskader for forfriskningens skyld, med en herlig følelse av renhet som bivirkning. Deilig å kunne sløse med vannet for en gangs skyld. Ved vannpostene i landsbyen renner det tynne stråler ut av kranene og ennå er det lenge til regntiden.

Rene og fornøyde klatrer vi opp skråningen og vandrer hjem igjen, klare for nok en natt med hanegal og hundeglam.

-Vemund-